من قبل از اینکه طراحی سایت را یاد بگیرم چندین بار آموزش های مختلف html را در مراجع مختلف خوانده بودم اما آنقدر آن مراجع در مورد تگ ها و مشخصه های تگ ها توضیح می دادند که در نیمه راه خسته می شدم و آن را رها می کردم . تا اینکه در مرجعی که برای آموزش طراحی قالب سایت بود با تگ div آشنا شدم و یاد گرفتم که ابتدا با تگ های div ، اسکلت و ساختار اصلی سایت خود را بسازم و سپس هرگاه از بخشی از ظاهر این ساختار خوشم نیامد به سراغ یادگیری تگ های جدید بروم و با آنها سایت خود را بهتر و زیباتر کنم .
بنابراین در این مرحله شما را با تگ div آشنا می کنم ، شاید این آشنایی زود باشد اما حکمت دارد !!!
امروزه در اکثر سایت ها یک شکل برای بالای سایت (header) و یک ستون اصلی در وسط برای محتوای هر صفحه (content) ، دو ستون برای دو طرف ستون اصلی که شامل لینک ها ، اخبار کوتاه ، تبلیغات ، پیام ها و ... می باشند (sidebar1 و sidebar2) و در پایین صفحه نیز بخشی برای تبلیغات ، معرفی شرکت صاحب سایت ، حقوق سایت و ... (footer) ، به کار می رود . اما قبلا مشاهده کردید که مرورگر دستورات html را خوانده و بخش هایی را که باید نمایش دهد به صورت ستونی و پشت سرهم نمایش می دهد ، بنابراین ما به تگی نیاز داریم که با آن بخش های مختلف صفحه را از یکدیگر جدا کنیم و سپس بتوانیم بر روی هر بخش تغییرات مورد نظر خود را اعمال کنیم ، به گونه ای که این تغییرات چیدمان سایر بخش ها را به هم نریزد . تگ مورد استفاده برای این منظور ، تگ div می باشد .
نمایش اطلاعات دو div به صورت پشت سرهم :
در واقع این حالت ، حالت متداول است و چنانچه هیچ مشخصه ای برای نحوه قرارگیری تگ های div در کنار هم مشخص نکنید ، آنگاه خود به خود اطلاعات درون تگ های div پشت سرهم نمایش داده می شود .
مثال :
<body>
<div>
<p>paragraph number 1 </ p>
</ div>
<div>
<p>paragraph number 2 </ p>
</ div>
</ body>
</ html>
نتیجه :
paragraph number 1 paragraph number 2 |
مشاهده می کنید که نتیجه با حالتی که از دو پاراگراف پشت سر هم استفاده کنیم یکسان است .
نمایش اطلاعات دو div به صورت دو ستون در کنار هم :
با مثال بعدی نشان خواهیم داد که چگونه می توانیم اطلاعات درون دو div را به صورت دو ستون در کنار هم قرار دهیم :
مثال :
<body>
<div style = "float:left ; padding-right:100px">
<p>paragraph number 1 </ p>
</ div>
<div style = "float:left">
<p>paragraph number 2 </ p>
</ div>
</ body>
</ html>
نتیجه :
paragraph number 1 paragraph number 2 |
این بار اطلاعات درون دو تگ div در دو ستون کنار هم نمایش داده شده اند و دلیل آن استفاده از مشخصه style="float:left"می باشد . این مشخصه ، تگ های div را به صورت شناور در می آورد و با تعیین جهت left برای float ، باعث شده ایم که تگ div دوم در سمت راست تگ div اول قرار بگیرد . دقت شود که در تگ div اول از مشخصه padding-right:100px استفاده کرده ایم که باعث می شود به اندازه 100 پیکسل از محتویات تگ div دوم که در سمت راست آن قرار خواهد گرفت ، فاصله بگیرد .
نکته :
مشخصه style مربوط به CSS می باشد . CSS شیوه ای است که با استفاده از آن می توانید حجم کدنویسی خود را به نحو چشمگیری کاهش دهید . در واقع از شیوه CSS به روش های مختلفی می توان استفاده نمود که روش فوق ساده ترین حالت آن ، اما نه بهترین انتخاب ، می باشد . در مباحث بعدی شکل دیگری از استفاده از شیوه CSS را برای شما شرح خواهم داد .